Formació de Sistemes Solars

En aquesta imatge del cúmul de la Nebulosa d’Orió, presa pel Telescopi Espacial de Raigs X Chandra, hi ha més de 1.600 fonts de raigs X, dels quals gairebé el 90% pertanyen a la nebulosa i la resta estan molt lluny però es veuen allí per la perspectiva. La font lluminosa que està al bell mig del cúmul és una de les components de l’estrella Theta Orionis que és la més brillant del conjunt.

Durant tretze dies seguits el Telescopi Espacial de Raigs X Chandra va observar el cúmul d’estrelles de la Nebulosa d’Orió, que és un conglomerat molt ric en estrelles joves. La llarga observació va permetre als científics estudiar el comportament (en la longitud d’ones de raigs X) d’estrelles similars al Sol però molt més joves que ell, amb edats compreses entre un i deu milions d’anys. Com a resultat d’aquest estudi els astrònoms descobriren que aquestes estrelles nadons produeixen violentes erupcions o esclats que són molts més freqüents i enèrgics que els produïts pel nostre Sol.

D’acord amb els models teòrics existents, les grans flamarades podrien produir turbulències molt fortes en el disc de formació de planetes i això podria afectar la posició dels planetes rocosos –com la Terra- impedint-los que migrin amb rapidesa cap a l’estrella. Per tant, les probabilitats de supervivència de la Terra potser augmentaren com a conseqüència de les enormes flames llançades des d’un Sol nou nat.

[@more@]

Quant a selenita

M’empeny el desig de compartir la meva admiració pel Cosmos i l’afany d’aprendre cada dia més
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Formació de Sistemes Solars

  1. Silenci diu:

    Ostres, Selenita!!!!!!! Quant s’acabi de construir, jo hi vull anar a viure… No deuen ser gaire cars els pisos allà dalt, no? 😛

  2. joan diu:

    Uff amb la calor de deu fer allà Silenci no crec que és puga estar-hi ni en un àtic 🙂
    feia temps que no passava per ca teua Selene, i mira que em relaxa fer-ne un passeig, veure les fotos tan immensament boniques i llegir les coses tan interessants…aii no m’acostume, em fa sentir-me tan menudet i tan bé tanta grandesa 🙂

Els comentaris estan tancats.