Objecte de Hoag

¿És una galàxia o són dues? Aquesta pregunta va sorgir quan l’astrònom Art Hoag al 1950 va trobar aquest estrany objecte extragalàctic. La part exterior de l’anell està dominat per brillants estels blaus, mentre que prop del centre jeuen estrelles molt més vermelles i probablement més velles. Entre tots dos hi ha un espai que apareix en gairebé completa foscor.

Com es va formar l’Objecte de Hoag és encara desconegut, tot i que objectes similars s’han identificat i han estat anomenats col·lectivament com a galàxies en anell. Les hipòtesis del seu origen inclouen una col·lisió de galàxies fa bilions d’anys i interaccions gravitacionals embolicant un inusual objecte amb forma de nucli.

Aquesta fotografia feta pel telescopi Espacial Hubble al juliol del 2001, revela detalls sense precedents de l’Objecte de Hoag i podria donar vida a un millor enteniment. L’Objecte de Hoag s’expandeix prop de 100.000 anys llum i està situat a uns 600 milions d’anys llum cap a la constel·lació de la Serp. Coincidentment i visible en l’espai buit hi ha altra galàxia en anell, que probablement se situï a una distància més llunyana.

[@more@]

Quant a selenita

M’empeny el desig de compartir la meva admiració pel Cosmos i l’afany d’aprendre cada dia més
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: Objecte de Hoag

 1. Mestre Selenita, no sé què m’agrada més, si les imatges que ens tries o les teues explicacions…
  Parlant d’explicacions, et podria fer una consulta? Si? Doncs mira, és sobre eixe impacte espacial que hi ha previst per a aquesta nit: a la tele no són tan explícits com tu, i no m’ha quedat gens clar si l’impacte d’eixa sonda amb el cudol estel·lar serà visible o no des de la Terra (però supose que no), ni a quina hora serà ni cap a on hauríem d’alçar els ulls…
  En fi, espere no haver-te destorbat, però és que això de fer estelles d’estel em resulta tant fascinant…

 2. 100.000 anys llum!!! Vaja, petita, la galàxia, no?? Per mi és una barbaritat (encara que no sé si totes s’ expandeixen igual o menys).

 3. Silenci diu:

  Uoooooooooo!!!!!!!!!!!!!!! Que guai aquesta galàxia en anell!!!!!!! Jo en vull una!!!!!!! 😛 M’ha agradat el post de astroHele! 😉

  Petonsssss!

 4. el Lloro diu:

  Jo sé què és, aixòòòòòòòòòòò!!! Jo sé què éééééés!!!
  És la corona de llorer que un atleta grec va llançar als núvols fa dos mil cinc-cents aaaaaaaaaanys!!!
  Ah que sííííííííí???

 5. Formidable, Selenita, el post en astroHele! Molt agraït 🙂

Els comentaris estan tancats.